Skoči do sadržaja
Ilustracija: Caspar Rae/Unsplash

Pokrenuta prva hrvatska energetska zajednica

calendar

Prvu energetsku zajednicu pokrenuli su ljudi koji su razvili platformu za dijeljenje struje i nadzor potrošnje unutar takvih zajednica.

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) početkom ožujka 2024. izdala je prvu dozvolu za organiziranje energetske zajednice građana.

Dozvola je izdana zagrebačkoj udruzi Moja energetska zajednica (MEC), na čijem čelu je Goran Jurišić, doktor znanosti u području elektroenergetike s višegodišnjim iskustvom u razvoju i upravljanju energetskom infrastrukturom.

Osnivanje prve hrvatske energetske zajednice, kako nam objašnjava Jurišić, samo je dio znatno većeg projekta čiji je cilj omogućiti što većem broju hrvatskih građana da koriste, razmjenjuju i trguju električnom energijom koju proizvode u vlastitim solarnim elektranama.

Naime, Jurišićeva tvrtka Grid One u partnerstvu s IT tvrtkom Syntio razvila je digitalnu platformu My Energy Community. Opisuju je kao “platformu za energetske zajednice u kojima će tokovi energije i povezane cijene biti dostupni krajnjim korisnicima u stvarnom vremenu”.

Da se radi o ozbiljnom projektu, svjedoči činjenica da je razvoj platforme My Energy Community sufinanciran sredstvima norveške države namijenjenim poticanju inovacija i poslovnog razvoja.

Kako radi platforma za dijeljenje struje i nadzor potrošnje

Jurišića smo upitali kako točno funkcionira platforma My Energy Community, tj. koju uslugu namjeravaju pružati građanima koji bi se voljeli sa svojim susjedima i sami uključiti u energetske zajednice.

“Riječ je zapravo o end-to-end rješenju za dijeljenje električne energije u energetskim zajednicama i zajednicama obnovljivih izvora energije (OIE). Razvijeno rješenje se temelji na podatkovnoj platformi o potrošnji električne energije u gotovo stvarnom vremenu. Za tu potrebu je razvijen plug & play uređaj koji se spaja na komunikacijsko sučelje naprednih brojila. Riječ je uređaju koji preuzima podatke s brojila te ih preko lokalne WiFi mreže šalje na My Energy Community (MEC) platformu. Na temelju tih podataka platforma može utvrditi u svakom trenutku tko proizvodi, tko troši električnu energiju. Odnosno, platforma nadzire energetske tokove u energetskoj zajednici te krajem obračunskog razdoblja vrši obračuna za sve članove zajednice. Platforma je alat za organiziranje energetskih zajednica. Omogućuje upravljanje članovima, praćenje tokova snage, komunikaciju s HEP ODS-om, praćenje obračuna i izdavanje računa”, tumači Jurišić.

Zainteresirane građane putem svog weba trenutno pozivaju na sudjelovanje u pilot projekt uvida u potrošnju električne energije. Jurišić nam je objasnio kako će taj projekt funkcionirati, tj. kakva će usluga biti na raspolaganju sudionicima projekta.

“Riječ je o pilot projektu ugradnje komunikacijskih uređaja koji se nadograđuju na postojeća napredna brojila. Uređaji omogućuju korisnicima uvid u karakteristiku potrošnje i proizvodnje (ako imaju sunčanu elektranu), odnosno korisnici mogu pogledati trenutnu potrošnju ili povijesnu potrošnju. Odnosno mogu pratiti točno kada i koliko električne energije troše. Na taj način mogu dobiti osjećaj koliko su pojedini kućanski uređaji energetski intenzivni i kako mogu uštedjeti.Zainteresirane stranke nam se preko web-a mogu prijaviti za sudjelovanje, nakon čega će dobiti uređaj i pristup platformi bez dodatne naknade. Proizveli smo preko 600 uređaja koji su na raspolaganju zainteresiranim korisnicima. U prvoj fazi želimo ugrađivati uređaje u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, no ubrzo planiramo i izlazak na cijelu RH”, kaže Jurišić.

Kako se probiti kroz birokraciju

Od Jurišića doznajemo i da proces registracije energetske zajednice nije bio naročito jednostavan. Najprije je bilo potrebno registrirati udrugu, a zatim od HERA-e ishoditi dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti. Sve skupa trajalo oko godinu dana.

“S obzirom na to da smo razvili proizvod za tržište koje je tek u nastanku, odlučili smo s našim partnerima osnovati prvu energetsku zajednicu koja će poslužiti kao putokaz budućim zajednicama. Tko god želi oformiti energetsku zajednicu se može nama javiti za pomoć. Sve dokumente koje smo pripremili stavljamo drugima na raspolaganje”, kaže Jurišić.

Imate pitanje za Klimatski portal? Želite nam predložiti temu za koju mislite da bismo je trebali obraditi? Želite nam uputiti pohvalu ili kritiku? Kontaktirajte nas na [email protected] ili putem WhatsAppa ili Facebooka.