Skoči do sadržaja

Ispravci i nadopune

Sve pogreške koje se novinarima i urednicima Klimatskog portala dogode tijekom rada na objavljenim člancima bit će ispravljene u najkraćem mogućem roku nakon što ih postanemo svjesni. Ako uočite grešku na Klimatskom portalu, pišite nam na [email protected].

Ovisno o vrsti pogrešaka te drugim slučajevima koji zahtijevaju izmjenu objavljenog teksta, ispravke i nadopune objavljujemo na sljedeći način:

  1. Značajne činjenične pogreške

U slučajevima u kojima se pokaže da je izvorno objavljeni članak sadržavao značajne činjenične pogreške, Klimatski portal će greške žurno ispraviti. U tekst članka ćemo uvrstiti informaciju o unesenim ispravcima, kako bi čitateljima pružili transparentan uvid u to koje su informacije izvorno bile netočne. Informaciju o ispravcima značajnih činjeničnih pogrešaka u izvornom tekstu objavljujemo na vrhu članka, u italicu.

  1. Manje značajne činjenične pogreške

U slučajevima kad nam se dogode manje značajne činjenične pogreške, tj. pogreške koje nemaju značajan utjecaj na prikazani kontekst ili zaključak objavljenog članka, greške ćemo također ispraviti u najkraćem mogućem roku. Informaciju o ispravcima manje značajnih činjeničnih pogreškaka u izvornom članku objavljujemo ispod teksta, u italicu.

  1. Tipografske, gramatičke ili pravopisne pogreške

Ponekad nam se dogodi da shvatimo kako nam je u tekstu nakon objave ostao tipfeler, ili druga vrsta pravopisne ili gramatičke greške. Kad ispravljamo greške ovog tipa, u tekst ne uvrštavamo napomenu da je naknadno mijenjan.

  1. Nadopune

Ponekad svoje tekstove nadopunjavamo informacijama koje smatramo relevantnima za priču i želimo da naši čitatelji o njima budu informirani. Može se raditi npr. o odgovorima na upit koje smo dobili tek nakon objave ili o informacijama koje iz drugih razloga nisu bile dostupne ili poznate u trenutku objave teksta. Informaciju o nadopunama koje ne utječu na kontekst prezentiran u izvornom članku objavljujemo na dnu teksta, u italicu.

Ako se naknadno pojave informacije koje bi znatnije utjecale na prezentirani kontekst ili zaključak izvornog članka, takve nadopune objavljujemo na vrhu teksta, također u italicu.

  1. Naknadna pojašnjenja

Ponekad u članak unosimo izmjene koje služe tome da preciznije pojasne zaključke izvornog teksta ili čitateljima detaljnije približe relevantni kontekst. Može se npr. raditi o izmjeni nedovoljno jasnog naslova ili konstrukcije rečenice. Informaciju o takvim pojašnjenjima navoda iz izvornog teksta objavljujemo na dnu teksta, u italicu.