Skoči do sadržaja
Foto: Terra Hub

Kako studenti iz Koprivnice vide rješenja za posljedice klimatske krize

calendar

Studenti su predstavili svoje ideje za fiktivnu političku kampanju u kojoj biračima nude rješenja za probleme koji proizlaze iz klimatske krize.

Udruga Terra Hub i koprivničko Sveučilište Sjever obilježili su Dan planeta Zemlje vrlo zanimljivim projektom: studenti Medijskog dizajna predstavili svoje ideje za fiktivnu političku kampanju u kojoj biračima nude rješenja za probleme koji proizlaze iz klimatske krize.

“Godina je 2030. Vi ste stranka na lokalnim izborima. Svijet je pred klimatskim kolapsom. Velika je mogućnost ostvarenja scenarija koji vodi prema svijetu toplijem za +3 C° do 2100. No ne mora biti tako. Vi kao stranačka opcija borite se za ostvarenje još uvijek dostižnog scenarija, a to je zaustaviti globalno zagrijavanje na maksimalno 2 C° do kraja ovog stoljeća. Vaš zadatak je osmisliti fiktivnu lokalnu političku kampanju u 2030. godini pod nazivom ‘Glasaj za Zemlju!’ te osmisliti način na koji ćete zastupati vašu zadanu temu u predizbornoj kampanji”.

Tako glasi zadatak koji su dobili studenti, podijeljeni u šest timova. Svaki od šest timova dobio je jednu temu: smanjivanje bacanja hrane, zaštita šuma, distribuirane solarne elektrane, zeleni odnosno hladni krovovi, biciklistička infrastruktura i dijeljenje vozila ili carpooling.

Bacanje hrane

Prema odluci stručnog žirija, najbolji je bio prijedlog tima PRV1º, koji je predložio rješenje za smanjivanje bacanja hrane. Radi se o kvartovskom objektu u obliku kioska-hladnjaka, sa solarnim panelima, komposterima i modernom digitalnom tehnologijom, koji potiče lokalne trgovine i građane na donošenje i odnošenje viška hrane kako bi se izbjeglo njeno bacanje.

“Nekonvencionalnim informativno-edukativnim plakatima, aplikacijom s receptima, reklamnim novinskim letkom i smart karticom za sakupljanje bodova i ostvarivanje bonus-nagrada, fokus stavljamo na hranu koja je zbog svog ‘neatraktivnog’ izgleda neželjena, što je razlog njenog bacanja, kao i na hranu kojoj je istekao ‘rok trajanja’, no i dalje se može konzumirati. Ovakva alternativna rješenja fokusirana na dobrobit zajednice, ključ su u borbi protiv nepovoljnih klimatskih promjena”, obrazložili su svoju ideju Viktorija Paljug, Nadja Orkić i Denis Jakupi, članovi tima PRV1º.

Zaštita šuma

Temom zaštite šuma bavio se tim We care a lot. Njihov prijedlog je sadnja stabala, ali s posebnim povodom, u svrhu obilježavanja smrti voljenih osoba i rođenja djece.

“U ovoj fazi nam je fokus bio na sadnji autohtonih vrsta stabala s područja Koprivnice. Koristeći statističke podatke iz 2022. godine kada je u Koprivnici zabilježeno 226 rođenih i 424 umrlih, mogli bi, sadeći za svaku tu osobu, ukupno zasaditi 650 stabala koja bi zauzela oko 4 hektara zemlje u Koprivnici i oko nje. Jedna šuma te površine s odraslim stablima mogla bi u prosjeku apsorbirati oko 16 tona ugljičnog dioksida u samo godinu dana”, stoji u obrazloženju njihovog prijedloga.

Hladni krovovi

Tim No limit morao je dati prijedlog na temu hladnih krovova, tj. bijelih krovova koji reflektiraju Sunčevu svjetlost i tako smanjuju zagrijavanje zgrada.

“Takvi krovovi štite, ali i štede. Zato potičemo na njihovu instalaciju u sve javne ustanove i privatne stambene prostore radi zaštite od toplinskih valova, uštedu energije te samim time zaštitu od učinaka klimatskih promjena”, pojasnili su iz tima No limit, uz dodatak kako su kreirali seriju plakata “kojom želimo poslati poruku da, ako ne spriječimo globalno zagrijavanje, zimski sportovi će se moći održati samo na krovu”.

Biciklistička infrastruktura

Biciklistička infrastruktura bila je tema fiktivne kampanje tima Bonila. Oni su “biračima” u Koprivnici ponudili modernu biciklističku infrastrukturu na solarni pogon. Solarnom energijom napajali bi se javna rasvjeta i punionice za električne bicikle.

“Uz solarne dijelove staza, dio bi bio izveden od eko-betona što smanjuje emisije CO2 u samoj pripremi i proizvodnji te primjeni na stazi. Biciklističke staze prolaze kroz dijelove grada sve do nasipa Šoderice tvoreći stazu biciklističkog parka Bike Up. Park Bike Up je otvoreni tip parka koji na različitim lokacijama biciklistima nudi punionice za punjenje električnih bicikala i mobitela. Omogućila bi se besplatna posudba bicikala za članove, a vraćanje bi bilo omogućeno na svim Bike Up lokacijama. Park nudi i mjesta s pitkom vodom za osvježavanje nakon vožnje te klupice za odmor. Kako bi osvijestili građane i bicikliste na klimatski-pozitivno ponašanje, u parku bi se postavili različiti medijski sadržaji koji potiču na vožnju bicikla i korak prema zelenijoj Zemlji”, navodi se u obrazloženju njihovog projekta.

Dijeljenje vozila

Tim Privjesak za ključeve morao je osmisliti rješenje vezano za temu dijeljenja vozila, tj. poticanja građana da se ne voze sami u osobnim automobilima, već da npr. na posao putuju zajedno s kolegama. Na taj se način smanjuje potrošnja fosilnih goriva i doprinosi čišćem zraku.

“Ključne komponente naše kampanje uključuju mobilnu aplikaciju prilagođenu korisnicima koja olakšava podudaranje, zakazivanje i koordinaciju grupnog prijevoza. Kroz ovu aplikaciju, želimo potaknuti ljude da dijele vožnje, smanjujući tako broj vozila na cestama i emisiju štetnih plinova. Uz to nudimo i pametni sustav bodovanja za sudionike u vožnjama. Svaki put kada netko koristi grupni prijevoz putem naše platforme, skuplja bodove. Ti bodovi se mogu iskoristiti za popuste na električnu energiju ili na određena parkirna mjesta, potičući tako daljnje sudjelovanje i potvrđujući važnost održivog prijevoza”, obrazložio je tim Privjesak za ključeve.

Solarni paneli

Na koncu, temom solarnih elektrana pozabavio se tim Lorem Greensum. Oni predlažu povećavanje svijesti javnosti o korisnosti solarnih panela kroz kampanju usmjerenu prema mladim “biračima”.

“Naša nova modna linija inspirirana solarnim panelima nudi baš svakome ponešto, od solarnih duda, do solarnih štaka! Upotpunite svoje outfite najnovijim solarnim ‘it’ komadima i postanite dio najveće solarne zajednice na ovim prostorima. Osim što ćete izgledati bolje od nevjernika u klimatske promjene, moći ćete napuniti i ‘kliktaje’ kemijskih olovaka!”, stoji u obrazloženju njihovog projekta.

Imate pitanje za Klimatski portal? Želite nam predložiti temu za koju mislite da bismo je trebali obraditi? Želite nam uputiti pohvalu ili kritiku? Kontaktirajte nas na [email protected] ili putem WhatsAppa ili Facebooka.