Skoči do sadržaja
Foto: Unsplash+

Danska postigla “povijesni kompromis” sa stočarima

calendar

Danska uvodi porez na emisije metana koji će plaćati stočari, a koji su pristali na dogovor nakon višemjesečnih pregovora.

Danska postaje prva zemlja svijeta koja će oporezivati stočare zbog emisija stakleničkih plinova koje proizvode njihove krave, svinje i ovce. Porez na stočne emisije u Danskoj će se početi naplaćivati 2030. godine, javlja AP.

Jeppe Bruus, danski ministar financija, objasnio je kako je cilj novog poreza smanjenje emisije stakleničkih plinova. Danska namjerava do 2030. smanjiti emisije za 70 posto s obzirom na razine iz 1990. godine.

Što je dogovoreno

Stopa po kojoj će se oporezivati stočne emisije postupno će rasti. Tako će 2030. biti uveden porez od 300 kruna (oko 40 eura) po toni CO2e (ekvivalenta ugljičnog dioksida), a do 2035. taj će se iznos povećati na 750 kruna (oko 100 eura).

Međutim, kako stočari na raspolaganju imaju i određene porezne olakšice, stvarne stope će zapravo biti dosta niže; od 2030. trebale bi iznositi nešto manje od 20 eura po toni CO2e, a od 2035. taj će se iznos udvostručiti na 40-ak eura [Politico].

Dio paketa su i državna ulaganja u obnovu prirode na nekim područjima koja se trenutno koriste za ispašu stoke, a dijelu stočara bit će ponuđen i otkup njihovog poslovanja s ciljem smanjenja dušičnih emisija.

Proizvodnja hrane treba reorganizaciju

Stephanie Lose, danska ministrica gospodarstva, poručila je da se radi o “dogovoru koji će činiti osnovu povijesno važne reorganizacije upravljanja zemljištem i proizvodnjom hrane u Danskoj”.

Ova mjera doista je rezultat dogovora sa stočarima, postignutog krajem lipnja nakon višemjesečnih pregovora. Velik je to uspjeh danskih vlasti, posebno kad se uzme u obzir da su neke slične mjere isprovocirale masovne prosvjede poljoprivrednika diljem Europe, ali i u ostatku svijeta.

Novi Zeland je, primjerice, bio na korak od toga da postanu prva država koja će imati ovakav tip poreza na stočne emisije, ali zbog pobune stočara od toga se (barem zasad) odustalo. Jasno je stoga zbog čega Dansko društvo za očuvanje prirode opisuje dogovor danske vlade sa stočarima kao “povijesni kompromis”.

Glavni cilj oporezivanja stočnih emisija je smanjenje emisija metana, stakleničkog plina znatno potentnijeg od ugljičnog dioksida. Iako se metan (CH4) u atmosferi zadržava znatno kraće nego CO2, na kratki rok ima znatno veći utjecaj na globalno zarobljavanje; u 20-godišnjem periodu metan može u atmosferi “zarobiti” do 87 puta više toplinske energije nego CO2.

Problem s metanom

Glavni izvor emisija metana su crpljenje i transport nafte i zemnog plina, odlaganje otpada na deponije te stočarstvo. Proizvodnja stoke odgovorna je za oko trećine globalnih emisija metana. Gotovo sav taj metan rezultat je uzgoja stoke, tj. otpušta se iz probavnog sustava preživača poput krava.

Danskoj je stoga smanjenje stočnih emisija nužno za ispunjenje postavljenih klimatskih ciljeva. U pitanju je država koja je veliki proizvođač i izvoznik mesa i mliječnih proizvoda, zbog čega se predviđa da će poljoprivredna proizvodnja do 2030. godine činiti 46 posto ukupnih danskih emisija. Očekuje se da će zbog poreza na stočne emisije taj udio značajno opasti.

Postignuti sporazum o stočnim emisijama tek treba biti odobren u danskom parlamentu, ali u pitanju je samo formalnost; na ovakav dogovor već su pristali predstavnici vlasti, poljoprivrednika i okolišnih aktivista.

Imate pitanje za Klimatski portal? Želite nam predložiti temu za koju mislite da bismo je trebali obraditi? Želite nam uputiti pohvalu ili kritiku? Kontaktirajte nas na [email protected] ili putem WhatsAppa ili Facebooka.