Skoči do sadržaja
Foto: Getty Images/Unsplash+

Sezonska prognoza DHMZ-a: I ovo ljeto će biti toplije od prosjeka

Klimatski.hr Znanost
calendar

Tijekom sva tri ljetna mjeseca će minimalne i maksimalne dnevne temperature biti veće od prosjeka, najavljuje sezonska prognoza DHMZ-a.

Ovogodišnje ljeto bit će toplije od prosjeka, objavio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) u sezonskoj prognozi koju su objavili na svojim stranicama.

Sezonsku prognozu izrađuje Sektor za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. DHMZ-ova sezonska prognoza za ljeto 2024. u skladu je s prognozom klimatskog foruma za jugoistočnu Europu SEECOF i klimatskog foruma za Mediteran – MedCOF čija je članica i Hrvatska.

I minimum, i maksimum topliji od prosjeka

“Prema dostupnom prognostičkom materijalu, ponajprije ECMWF-a (Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena) klimatološko ljeto 2024. (lipanj, srpanj i kolovoz) u Hrvatskoj će biti toplije od prosjeka (1991.-2020.), uz vrlo veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Prognoza po mjesecima, u sva tri mjeseca, daje signal za pozitivno odstupanje srednje mjesečne temperature od prosjeka, moguće i jače izraženo, gotovo u cijeloj zemlji. Kod takvog signala može se zaključiti da se očekuje pozitivno odstupanje i minimalne i maksimalne temperature od prosjeka.

Prognoza količine oborine mnogo je složenija od prognoze temperature, osobito na sezonskoj skali, pa je i njezina pouzdanost manja. Prema dostupnom prognostičkom materijalu, ukupna sezonska količina oborine predviđa se uglavnom oko klimatološkog srednjaka ili manja od njega, uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze.

Manja količina oborine od prosjeka moguća je ponajprije na jugu Hrvatske. Signal za mjestimice više kiše od mjesečnog srednjaka postoji u lipnju, a s obzirom na pljuskoviti karakter oborine uobičajen u toplom dijelu godine te lokalne faktore (orografija, blizina mora) velika je vjerojatnost za nejednoliko raspoređenu oborinu. Ponegdje s pljuskom može pasti veća količina oborine – usporediva s tjednim, moguće i mjesečnim srednjakom, koji je u ljetnim mjesecima mjestimice u Dalmaciji relativno malen (npr. 20 do 30 mm), dok ponegdje oborine mogu i izostati u duljem vremenskom razdoblju (npr. nekoliko tjedana)”, objavio je DHMZ.

Razlika između sezonske i dnevne potrošnje

U svojoj objavi objašnjavaju i da je sezonska prognoza drugačija od svakodnevnih prognoza vremena:

“Umjesto da se prognozira egzaktna vrijednost ili očekivani interval nekog meteorološkog parametra (npr. temperature ili količine oborina), u sezonskoj prognozi se prognozira vjerojatnost odstupanja meteorološkog parametra od referentnog (najčešće klimatološkog) razdoblja tijekom sezone.”

Imate pitanje za Klimatski portal? Želite nam predložiti temu za koju mislite da bismo je trebali obraditi? Želite nam uputiti pohvalu ili kritiku? Kontaktirajte nas na [email protected] ili putem WhatsAppa ili Facebooka.