Skoči do sadržaja
Foto: McKayla Crump/Unsplash

Mladi s Aljaske tuže državu zbog LNG projekta

calendar

Skupina mladih stanovnika Aljaske u tužbi traži obustavu projekta izgradnje novog LNG terminala. Državni odvjetnik im netočno odgovara da je plin čisto gorivo.

Neprofitna odvjetnička organizacija Our Children’s Trust sredinom ovog tjedna podnijela je tužbu u ime osam mladih ljudi protiv američke savezne države Aljaske zbog plana realizacije LNG projekta tvrtke Alaska Gasline Development Corporation.

Mladi u dobi od 11 do 22 godine tvrde da ta namjera države, ali i zakona donesenog 2014.  koji otvara vrata realizaciji projekta, krši dva odjeljka ustava Aljaske: onaj koji se odnosi na pravo na zaštićene prirodne resurse za sadašnje i buduće generacije te pravo na slobodu od vladinog ugrožavanja života i imovine.

Osim na državu, tužba je adresirana i na samu kompaniju, ali i na njenog predsjednika Franka Richardsa.

Povećanje emisija i klimatske štete

Prema pisanju The Guardiana, projekt Alaska LNG usmjeren je na izvoz plina u Aziju, a uključivao bi izgradnju postrojenja za obradu plina, cjevovoda dugog preko 1200 kilometara te terminala za ukapljivanje na poluotoku Kenai.

Projekt je “težak” 38,7 milijardi dolara, a mladi Aljaščani tvrde da će njegova realizacija dovesti do utrostručenja emisija stakleničkih plinova u toj državi.

Morske vidre plivaju u moru kod poluotoka Kenai; Foto: Kedar Gadge/Unsplash

Summer Sagoonick, 22-godišnja članica plemena Iñupiaq koje se oslanja na lokalne namirnice poput lososa, tuljana i patki, navodi u tekstu tužbe kako će projekt donijeti ubrzanje klimatskih promjena te utjecati na prirodne resurse koji su njenoj zajednici važni za opstanak.

“Već vidimo golem utjecaj klimatskih promjena na našu sposobnost da osiguramo svoju egzistenciju”, kaže Sagoonick (The Guardian).

U tužbi mladih stoji kako ribe i druge vrste kojima se hrane umiru zbog klimatskih promjena te da su šumski požari koji prijete njihovim domovima i izlažu ih zagađenju zraka sve češći i jači.

Glavni državni odvjetnik Aljaske Treg Taylor rekao je da će njegov ured pažljivo razmotriti tužbu, ali ju je nazvao “pogrešnim naporom” te dodao da je plin zapravo “čisto gorivo”.

Riječ je o netočnoj tvrdnji; iako pri njegovom sagorijevanju nastaje manje stakleničkih plinova nego u slučaju nafte i ugljena, zemni plin i dalje spada u fosilna goriva čije je korištenje potrebno smanjiti kako bi se ispunili ciljevi iz Pariškog sporazuma.

Osim što se prilikom korištenja plina kao energenta za dobivanje toplinske i električne energije oslobađa staklenički plin CO2, prilikom ekstrakcije i transporta često dolazi do “bježanja” zemnog plina, tj. metana u atmosferu. Metan je i sam vrlo potentan staklenički plin, koji u atmosferi zadržava 28 puta više topline nego CO2.

Fjord na poluotoku Kenai; Foto: Daniel Tong/Unsplash

Mladi protiv fosilnih projekata

Neki od mladih koji su ovaj tjedan pokrenuli tužbu isto su pokušali prije sedam godina.

Our Children’s Trust tada je zastupao nekoliko Aljaščana koji su tužili državu zbog promicanja fosilnih goriva, također navodeći da im se krše ustavna prava. Vrhovni sud Aljaske 2022. godine odbacio je tu tužbu s tijesnim rezultatom glasanja; dvojica od pet sudaca bili su na strani mladih.

Organizaciji Our Children’s Trust ovo nije jedini ovakav slučaj; ranije su zastupali 16 mladih osoba koji su tužili državu Montanu za kršenje njihovog prava na zdrav okoliš, a argumentom da je politika vlasti za fosilna goriva doprinijela klimatskim promjenama.

Slučaj je odjeknuo na globalnoj razini budući da je sud presudio kako je vlada prekršila ustavna prava mladih promičući fosilna goriva.

Osim tužbe u Aljasci, organizacija vodi slične postupke u saveznim državama Havaji, Florida, Utah, Virginija i Kalifornija.

Imate pitanje za Klimatski portal? Želite nam predložiti temu za koju mislite da bismo je trebali obraditi? Želite nam uputiti pohvalu ili kritiku? Kontaktirajte nas na [email protected] ili putem WhatsAppa ili Facebooka.